Модулно скеле Allround – изграждане на център за посетители в Националния парк Шварцвалд

   В Рухенщайн, високият 915 метра проход в Националния парк Шварцвалд, беше построен нов център за посетители на площ от 3000 квадратни метра. Дизайнът на новия комплекс от сгради е вдъхновен от купчините паднали дървета под формата на решетка, които покриват земната повърхност в гората. Сградите изглеждат все едно са подредени произволно, а дървените плочи, с които са покрити им придават естествен облик в заобикалящата ги гора. Един от акцентите на проекта е платформа за разходка под открито небе, която осигурява на посетителите спиращи дъха гледки. Компанията Gerüstbau Wilhelm, която предостави системата скеле Layher, участваше в цялостното изграждане на проекта, за да осигури необходимите конструкциите във всяка негова фаза.

  „Това, от което екипът, участващ в изграждането на комплекса се нуждаеше най-много е гъвкавост“, сподели Патрик Вилхелм, директор на семейната фирма заедно с брат си Матиас и баща им Рейнхард от 2017 година. „Географското местоположение и природните условия тук в прохода Рухенщайн, правеха невъзможно предварителното детайлно проектиране на конструкцията скеле“, каза експертът. „Донесохме около 15000 квадратни метра материал модулно и обемно скеле Layher Allround, като конструкциите се развиваха и променяха с напрадването на проекта.“

   Строителство в хармония с природата

  Специалният дизайн на външния вид на сградите, покрити изцяло с дървени плочи, изискваше използването на свободно стоящо скеле, което да не бъде допълнително укрепвано. Това се оказа голямо предизвикателство поради хълмистия терен и други причини. Идеята на архитектите да бъдат запазени максимален брой дървета допълнително усложняваше изпълнението. „Много от дърветата бяха само на 20 см от фасадата на сградите и не ни беше позволено да изрязваме клони от тях, така че трябваше да изградим конструкцията скеле около тях. Това нямаше да бъде възможно без компонентите на системата скеле Layher Allround,“ сподели Вилхелм. Изпълнението на всички изисквания на проекта беше голямо предизвикателство за нашите експертите.“

   Надеждност и ергономичност

   Системета скеле Layher Allround осигуряваше безопасна работна среда и лесен достъп на дърводелците, които поставяха дървените плочи върху цялостната фасада на посетителския център. Възлите организирани в разстояние от 50 см на решетъчната конструкция скеле, правеха възможно лесното и бързо поставяне на конзоли, така че работните платформи да бъдат позиционирани на правилната височнина за ефективно извършване на работните дейности. Използването на ферми позволяваше изграждането на конструкции за безопасна работа над плоския покрив без това да пречи на процесите на покриване и изолация. Ергономичността също е важен аспект при логистиката и складирането на материал при системите скеле на Layher. Компонентите се палетизират, а операциите по съхранение и транспортиране непрекъснато се оптимизират.

   Винаги сме използвали продуктите на Layher

  Компанията Gerüstbau Wilhelm, е основана през 1934 и първоначално се занимава с мазилки и измазване на фасади. Още оттогава, тя използва дървените стълбищни конструкции скеле на Layher. През годините, компанията натрупва все повече материал, произведен от Layher в Айбенсбах. През 1993 година решава да се фокусира изключително върху бизнеса със скеле и оттогава се развива като една от най-известните фирми в района на Щутгард, предоставящи услуги в тази сфера. Рейнхард Вилхелм е специалист по реставрация на сгради и участва в проекти за реставриране на църкви в региона. „Трудно е да се предвиди колко време ще продължи един проект по реставрирането на църква, така че църквата сама купува материалите за скеле и ние го монтираме. Използването на системите скеле на Layher, гарантират че винаги можем да работим бързо и ефективно“, казва директорът на компанията. Две трети от проектите, които изпълнява компанията са за клиенти от местните индустрии като автомобилостроене и производство на инструменти. „Ние предоставяме портфолио от услуги, специално разработени за нуждите на нашите клиенти. Продуктите на Layher са многофункционални, което означава, че имаме перфектното решение за всеки проект, независимо дали е малък, голям или с голяма сложност. Това е една от причините да сме толкова успешни през всичките тези години“, единодушни са от ръководството.

 

        Използвани системи скеле:

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail