• 1186 София, България ул. Околовръстен път 373

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • август

    31

    2020
  • 129
Алуминиеви греди FlexBeam и модулно скеле Allround – перфектната конструкция за оценка и реставрация

Алуминиеви греди FlexBeam и модулно скеле Allround – перфектната конструкция за оценка и реставрация

Жителите на град Ехинген, окръг Швабия, преживяха голям шок през декември 2018 година, когато огромно парче мазилка се откъсна от тавана на енорийската църква „Св. Блазий“. Беше необходимо изграждането на скеле във вътрешността на църквата, за да се извърши оценка на щетите върху тавана, както и да послужи за безопасна работна платформа в случай, че се наложи реставрация. Компанията Gerüstbau Schlosser GmbH беше наета да достави и изгради конструкцията скеле. Това е първият път, когато експертът по скеле Hubert Schlosser работи със системата Allround на Layher, и първия път, когато новите Алуминиеви греди FlexBeam се монтират, като стояща конструкция.

Куполът на църквата „Св. Блазий“ е градска забележителност, която се вижда от километри. Вътрешността на църквата е изключително интересна, тя е най-голямата и внушителна църква от Бароковата епоха в област Горна Швабия. Един от акцентите на църквата е голям стенопис, изобразяващ сцена на вечеря. В края на 2018 година, енорийският свещеник е разтревожен, когато малко парче от мазилка се отчупва и пада от тавана. Той незабавно се обръща към експерт, за да оцени пораженията, но само след няколко дни друго парче от тавана, с размер приблизително един квадратен метър, се срутва на пода. Църквата веднага е затворена поради съображения за сигурност и Коледните тържества се провеждат в друга църква в града.

Системата модулно скеле Layher Allround – решаващият фактор

Компанията Gerüstbau Schlosser GmbH беше наета, за да изгради временна конструкция скеле в църквата, така че експертът по реставрация да може да извърши детайлна проверка на тавана. Специалистът по скеле Hubert Schlosser знае, че продуктите на Layher са единствените, които са подходящи за този проект, защото скелето Allround от Layher е синоним на модулното скеле. Hubert Schlosser коментира, „В миналото съм работил главно със системата Layher SpeedyScaf за изграждане на фасадно скеле. За този проект избрах модулно скеле Layher Allround, защото то дава много по-голяма гъвкавост при работа“. Първият проект на експертът по скеле със системата Allround предлага нови възможности за развитие на бизнеса. Той избра продуктите от серията Lightweight за основа на конструкцията скеле. Ниското тегло на компонентите означава по-малък товар за монтажниците, което води до по-бърз монтаж на скелето. Използването на новите материали дори подобрява товароносимостта на конструкцията. Намаленото тегло води и до намалени транспортни разходи, което прави продуктите Layher Allround Lightweight подходящи за дългосрочна инвестиция.

Алуминиеви греди FlexBeam – премиера

Hubert Schlosser за първи път извършва монтаж на Алуминиеви греди FlexBeam като стояща конструкция. Преди това те винаги са използвани само като опора за висяща конструкция скеле. От Layher са разработили икономически ефективна и в същото време по-удобна за потребителя система, за вертикални и висящи конструкции скеле, под формата на Алуминиевите греди с висока товароносимост FlexBeam. Тези допълнителни компоненти се предлагат в различни дължини и гарантират с 40% по-висока товароносимост при огъване, в сравнение със стандартните стоманени ферми 450, като позволяват по-голямо разстояние между подпорните точки и точките на окачване. Горният U-профил позволява бърз  монтаж на системни пътеки и пълна съвместимост със стандартните Allround компоненти. Системата FlexBeam на Layher се отличава с изключителна гъвкавост и може да се използва многократно, за разлика от строго специализираните варианти изработени от дърво и стомана. Казано накратко –  Layher FlexBeam е изключително ефективно решение.

Използвани бяха 20 тона скеле Layher – Алуминиеви греди FlexBeam и Allround Lightweight

В края на февруари 2019 година, Hubert Schlosser и четирима от неговия екип, със съдействието на инженерите от Layher, в продължение на три дни изграждаха свободно-стоящата конструкция скеле в църквата „Св. Блазии“. „Използвахме общо 20 тона материал Layher – включващ продуктите Allround Lightweight и Алуминиеви греди FlexBeam“, обясни експертът. Когато беше завършена, работната платформа беше с височина от 11.20 m, с височина на тавана от приблизително 13.00 m. Така експертът по реставрация имаше на разположение 300 m² работна площ, което улесни работата му. Той успя да извърши детайлна проверка на тавана и стенописите, да оцени вида и степента на щетите и да направи препоръки за необходимите дейности по реставрацията.

Gerüstbau Schlosser работи в сътрудничество с Layher

Компанията Gerüstbau Schlosser е със седалище в Емеркинген (Emerkingen) и обслужва клиенти в радиус от 50 km. Тъстът на Hubert Schlosser първоначално имал зидаро-мазачески бизнес, като за нуждите на своята работа използвал скеле Layher. Когато той се пенсионирал, преди около десет години, компанията спряла да се занимава с мазилки, и се съсредоточила върху дейността си за доставка и монтаж на скеле – с продуктите на Layher. „Тъй като винаги сме използвали материалите на Layher, се възползвахме от пълната съвместимост между всички поколения продукти и възможността да използваме и комбинираме всички досега закупени елементи с най-новите продукти и решения от Layher“, каза Schlosser. „Ние също често пътуваме до Айбенсбах, за участие в обучения, които Layher предоставя на своите клиенти, така че винаги да сме в крак с най-новите технически и правни изисквания “. Синът на Hubert, който е дърводелец, вече се е присъединил към бизнеса и подкрепя баща си. „Един ден ще премине обучение за работа със скеле конструкции и ще поеме бизнеса. В днешно време не е достатъчно да имаш само здрави бицепси, за да се занимаваш със скеле, необходимо е да знаеш повече за натоварванията, разпределението на усилията, и товароносимостта на елементите, за да можеш да изградиш надеждна и безопасна конструкция скеле“, заключи Hubert Schlosser.

Използвани технологии:

© Copyright 2020