• 1186 София, България ул. Околовръстен път 373

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • юни

    20

    2015
  • 151
Модулно скеле Allround при изграждането нова инсталация в “Солвей Соди”

Модулно скеле Allround при изграждането нова инсталация в “Солвей Соди”

Представител на  Лайер България присъства на откриването на новата вакумна дестилационна инсталация в завода на Солвей Соди АД. При изграждането на новата инсталация бяха използвани над 28 хил. кубични метра модулно скеле, предимно от системата Layher Allround. Благодарение на техническата подкрепа на екипът на Лайер ЕООД и многостранните възможности на модулното скеле, екипът на ГБ Скелетно Строителство ЕООД успя да осигури всички необходими временни площадки за монтажа на новата инсталация.

Официални гости на откриването бяха: министър председателят г-н Бойко Борисов, посланикът на Кралство Белгия Н.Пр. Аник Ван Калстър, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, зам.- министърът на енергетиката Николай Николов, областният управител Стоян Пасев, кметът на Варна Иван Портних, кметът на Девня Атанас Кузев, президентите на националните синдикални организации и други.

“Изграждането на новата инсталация започна през ноември 2013 г. и бе финализирано съвсем скоро”, коментира изпълнителният директор на “Солвей Соди” Спирос Номикос. Проектът е част от програмата за дългосрочно развитие на “Солвей Соди” и се състои в поетапна подмяна на старите съоръжения с нови. Програмата включва изграждане на дестилационни групи под налягане и една дестилационна група под вакуум, както и периферни съоръжения, позволяващи ефективно използване на енергията при по-малко вредни емисии. В рамките на тази дългосрочна програма в периода 2003-2004 г. беше изградена първата дестилационна група, през 2007-2008 г. – втората, а през 2013-2015 г. – новата вакуумна абсорбционно-дестилационна група.

“Солвей Соди” е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода с номинален капацитет от 1.5 млн. тона сода годишно. Дружеството е приватизирано през 1997 г., като основни акционери в него са международната химическа група Solvey (75%) и турската химическа група Sisecam (25%). Калцинираната сода е основна суровина за стъкларската промишленост, използва се също при производството на перилни и почистващи препарати, химическата промишленост и металургията, силикатите и стъклените влакна. Почти 90% от произведения продукт на дружеството са предназначени за износ. Основните суровини за производството (варовик и сол) се намират съвсем наблизо до българския завод и се осигуряват от “Девня варовик” (смесено дружество с “Девня цимент”) и “Провадсол” (дъщерно дружество на “Солвей Соди”).

© Copyright 2020