• 1186 София, България ул. Околовръстен път 373

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • ноември

    16

    2020
  • 93
Системите скеле Layher впечатляват по време на реставрация на исторически обект на брега на Северно море

Системите скеле Layher впечатляват по време на реставрация на исторически обект на брега на Северно море

Достъпът до работната площадка чрез изграждането на конструкция скеле Layher за целите на реставрацията на Lindisfarne Castle в североизточната част на Англия е впечатляващ по всички показатели. Също така, проектът бе демонстрация на ползите при работата с модулната система скеле Layher и професионалните умения на компанията John Laidlaw and Sons Ltd, работеща в сферата на скеле системите съвместно с Layher.

Целта на проекта бе реставрацията на каменната зидария, прозорците и покрива и осигуряването на изправността на замъка в дългосрочен план.

Замъкът е разположен високо на южния склон, върху вулканична област на стръмни скални маси на брега на Северно море. Северната част на сградата е с допълнителен наклон, което още повече затрудняваше проектирането и изграждането на работното скеле.

Проектантите използваха комбинация от контрафорси и клинове за построяването на здрава основа с височина 24 m до стените на замъка, за да бъдат изградени скеле достъпите. На отсрещната страна, скелето бе монтирано на по-голямо отстояние от стените, за да бъде осигурено достатъчно място за работа, като постепенно се приближаваше към фасадата с увеличаване на височината. Отново бяха използвани контрафорси.

Тъй като не бе възможно използването на кран за транспортирането на компонентите до работната площадка, използването на продуктите от серията Layher Lightweight с намалено тегло, направиха възможно доставянето на елементите до две платформи, разположени на ключови места в конструкцията. Бяха използвани стълбищни системи скеле Layher, за да се улесни достъпа и движението на работниците върху конструкцията скеле, изцяло покрита със системни пътеки.

Работата по реставрацията бе затруднена от приливите и отливите в крайбрежната зона и от лошите атмосферни условия при скорост на вятъра над 140 km/h. С отвор от 19 m и дължина 40 m, покривът Keder Classic, бе изграден като подвижна конструкция за защита от атмосферни влияния. Системите скеле Layher бяха използвани и за изграждането на временна платформа за наблюдение за обществено ползване в района на замъка.

© Copyright 2020