• 2227 „Индустриална Зона – Божурище“, ул. Симеон Петров №15

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
 • октомври

  27

  2022
 • 3701
УКРЕПВАНЕ С АНКЕРИ на Фасадно скеле Layher Speedyscaf

УКРЕПВАНЕ С АНКЕРИ на Фасадно скеле Layher Speedyscaf

УКРЕПВАНЕ С АНКЕРИ НА LAYHER ФАСАДНИ СКЕЛЕТА

Основните задачи на анкерирането (укрепване с анкери към съществуваща здрава конструкция) на скеле от фасаден тип са: предотвратяване на преобръщането (поради малката основа на стъпване), намаляване на изкълчвателната дължина на вертикалите (важно за товароносимостта им), предаване на хоризонтални сили в успоредното на фасадата направление и предаване на хоризонтални усилия перпендикулярно на фасадата.

Едноточков и двуточков анкер

ЕДНОТОЧКОВ И ДВУТОЧКОВ АНКЕР

V-Анкер

V - АНКЕР

Основните типове анкери са: едноточкови анкери (предават единствено усилия на опън и натиск), двуточкови анкери (предават и хоризонтални усилия успоредни на фасадата), и V-тип анкери (предават и хоризонтални усилия успоредни на фасадата, чрез захващане на два едноточкови анкери под ъгъл от 90 градуса). Анкерите трябва да се монтират в максимална близост до укрепен възел от скелето, на отстояние не по-голямо от 30 см от възела. Анкерите се фиксират към стоманобетонна конструкция от фасадата чрез винт с халка и PVC дюбел.

Премостваме с ферми

Когато има премостване на препятствия или оставяне на отвори за достъп чрез използване на елементи тип ферма, трябва да се укрепят (освен с диагонали) с анкери опорните секции (рамки) от двете страни на фермите, както и самите ферми в двата края и средата. Укрепването редуцира изкълчвателната дължина на натиснатия горния пояс на фермите, като също така укрепва и стъпването на фермите – зони с концентрация на големи натоварвания.

Anchors_5

Схеми на укрепване с анкери:

 • Анкериране през 8 метра – в средата анкерите се монтират през 8 метра по височина, разминати шахматно в съседните оси, а по контура (начало, край, и най-горна рамка) се монтират през 4 метра поради завишено усилие от вятър в тези зони. Тази схема е подходяща за ‘‘голи‘‘ скелета без покритие.
 • Анкериране през 4 метра – анкерите се монтират на всяка ос през 4 метра по височина. Тази схема е подходяща за скелета облечени със строителна предпазна мрежа с най-малко 50% пропускливост.
 • Анкериране през 2 метра – анкерите се монтират на всяка ос през 2 метра по височина. Тази схема е подходяща за скелета облечени с плътно покритие (брезент, рекламен винил и др.).

Важно е да се отбележи, че тези схеми важат за височина до 24 метра – съгласно Инструкцията за монтаж, експлоатация и демонтаж на скелето Layher SpeedyScaf, и не важат ако към скелето има допълнителни конструкции, като конзоли, покривни защити, улуци за боклук, вертикални подемници, предпазни козирки и т.н.. В подобни случаи най-добре е да се обърнете към местния представител за по-пълна информация.

Стандартен монтаж на винт с халка

 • Направете отвор в здрава стоманобетонна основа;
 • Почистете отвора;
 • Поставете PVC дюбела в отвора;
 • Навийте винта с халка с помощта на задния край на тресчотния ключ или чука;
 • Спазвайте инструкциите за монтаж на производителя на дюбелите.
монтаж на винт с халка

Интересувате се от нашите продукти?

Свържете се с нас:

Тел. 08846426660886180195

E-Mail: office@layher.bg

Абониране за информация относно нови продукти

Последни публикации
© Copyright 2020