• 2227 „Индустриална Зона – Божурище“, ул. Симеон Петров №15

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
  • декември

    7

    2020
  • 1582
Фасадно рамково скеле SpeedyScaf за реставрацията на “сградата с колоните” на бул. “Христо Ботев” и ул. “Пиротска” в София

Фасадно рамково скеле SpeedyScaf за реставрацията на “сградата с колоните” на бул. “Христо Ботев” и ул. “Пиротска” в София

Емблематичната сграда в центъра на София, намираща се на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и ул. „Пиротска“ се нуждае от спешен ремонт на покрива и фасадата. Тя е паметник на културата и е позната като „сградата с колоните“.

Сградата е построена през 1916 г. и се състои от партер с частично полуниво, два етажа над него и покрив. Богато декорирана е с орнаменти и детайли, характерни за стила сецесион. Разположена на ключово място за началото на 20-ти век, сградата е била знакова за района и символ на времето си. Била е известна като „къщата на папагалите“ заради уникалните си подпрозоречни декоративни медальони с папагали и флорални мотиви. Впоследствие е била надстроена (по проект от 1956 г.) с още един етаж (трети надпартерен). По-късно, част от партер й по ул. „Пиротска“ е премахнат с цел изграждане на пешеходна зона под сградата, необходима във връзка с изграждането на трамвайна линия. Има характерно изразена ъглова кула към крастовището и е негов акцент от построяването си до днес.

Изготвен е проект за ремонтно възстановителни и реставрационни работи по покрива и уличните фасади и саниране на фасадите към вътрешния двор на жилищно-търговската сграда. Реставрацията е финансирана по програма на Министерството на културата. За извършването на ремонта е необходимо изграждането на скеле.

За доставянето и монтажа на фасадното скеле беше избрана фирма Скелета, Монтажи и Конструкции ЕООД. Сложната архитектура на фасадата и покрива, състояща се от еркери, корнизи, тераси и ъглова кула с шестоъгълен купол, поставя високи изисквания към конструкцията рамково скеле. Предизвикателство бе монтирането на скелето на подходящо отстояние от трамвайните линии на ул. „Пиротска“,  за да се гарантира безопасността и здравето както на монтажниците, така и на строителите и реставраторите, които използват скелето.

За изпълнение на скелето фирма Скелета, Монтажи и Конструкции ЕООД се довери на фасадното рамково скеле Layher SpeedyScaf, закупено от Лайер ЕООД. Системата позволява бърз и лесен монтаж, модификация и демонтаж, благодарение на олекотените си елементи, изработени от горещо-поцинкована високо-якостна стомана. Системата скеле разполага с богат набор от допълнителни елементи и аксесоари (фермови греди, конзоли, усилени пети и др.). Наличието на пълния набор от елементи, дава възможност за изпълнението на сложни фасади без да се правят компромиси с безопасността и удобството за работа.

Фасадно рамково скеле SpeedyScaf – Ползите за Вас:

  • Несравнимо бързо и лесно. Бърз монтаж благодарение на опростена технология на вмъкване, лека конструкция и ергономична работа. Сглобяване от само шест базови елемента с няколко лесни операции.
  • Безопасна работа от самото начало. Безопасност без компромиси по време на монтажа. Здраво заклинени компоненти, гарантиращи максимална стабилност, дори в момента на изграждане.
  • Изключително адаптивна система. Богат набор от стандартни елементи, подходящ за всяка дейност. Съвместими с другите системи и продукти от Layher.
  • Изключително икономично решение. Лесен и прецизен монтаж означава пестене на време и разходи. Безупречни солидни елементи с дълъг експлоатационен живот и гарантирани наличности.

Интересувате се от нашите продукти?

Свържете се с нас:

Тел. 08846426660886180195

E-Mail: office@layher.bg

Абониране за информация относно нови продукти

Последни публикации
© Copyright 2020