• 2227 „Индустриална Зона – Божурище“, ул. Симеон Петров №15

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
 • август

  29

  2022
 • 784
Алуминиеви греди Layher FlеxBeam и модулно скеле Layher Allround за ремонта на мостова конструкция

Алуминиеви греди Layher FlеxBeam и модулно скеле Layher Allround за ремонта на мостова конструкция

Построен преди близо 60 години, висящият мост над Firth of Forth, устие в северозападните покрайнини на Единбург, е бил най-дългият мост от този вид в Европа. С общата си дължина от 2.5 километра и височина от 44 метра над морското равнище, той все още изглежда внушително и е една от емблематичните архитектурни забележителности в региона.

Като част от поддръжката на мостовата конструкция, бе необходимо извършването на ремонт на съоръженията в подмостовото пространство на участък с дължина 120 метра и широчина 36 метра. Компанията I-Scaff Solutions Ltd. избраха цялостно интегрирано решение от Layher, включващо системата модулно скеле Allround и алуминиеви греди FlexBeam, характеризиращо се с двойно по-малко количество материал и време за извършване на монтажа, в сравнение с конвенционалното тръбно-жабково скеле.

Още от осемдесетте години има построени съоръжения, под пътната настилка на мостовете, позволявайки лесен и безопасен достъп за дейностите по поддръжка и инспекция на конструкцията. За да могат тези съоръжения да преминат през собствена програма за поддръжка, бе необходимо изграждането на друго временно ниво за достъп. За първите пет фази от проекта, бе използвано тръбно-жабково скеле, а за шестата специалистите избраха комбинация от системата модулно скеле Layher Allround и алуминиеви греди FlexBeam.

Интегрираното системно решение от Layher предложи изключителна ефективност, безопасност и удобство при работа. Изградените работни платформи осигуриха безпроблемното демонтиране и извършване на ремонтните дейности на място, в непосредствена близост до съоръжението. Системните размери на Layher с дължина от 4.5 метра допринесоха за изключителното удобство и бързина при работа и бяха високо оценени от персонала, който трябваше да борави с части от мостовата структура с дължина до 9 метра. За изграждане на основната конструкция бе използвана системата модулно скеле Layher Allround. За реализирането й като окачена-висяща структура от стоманената конструкция на моста, бяха използвани вертикали, свързани в групи по три чрез клин-клин връзки. Върху алуминиеви греди FlexBeam, свързани към вертикалите, бяха положени системни стоманени пътеки Layher с различна дължина, осигурявайки стабилна и безопасна работна платформа. Разнообразието от системни дължини на стоманените пътеки гарантираше прецизното и безпроблемно приспособяване към геометрията на работната площадка.

За извършване на предварителното 3D планиране, инженерите от Layher използваха софтуерните продукти LayPlan CAD. Изготвянето на подробна триизмерна визуализация на проекта, осигури реалистичен виртуален достъп до работната площадка, наличен за клиента във VR формат преди началото на работата по монтажа на скелето. Изготвената презентация бе още едно убедително доказателство за предимствата при изграждането на окачена структура скеле върху стоманената конструкция на моста. Изготвянето на подробен предварителен 3D дизайн позволява ранното идентифициране на неточности и навременното им отстраняване. Бяха монтирани допълнителни парапети и предпазни елементи за осигуряване на по-голяма безопасност при работа. Също така, бе поставена предпазна мрежа под цялата работна повърхност, за да се предотврати падането на строителни отпадъци във водата.

Екипът на компанията I-Scaff Solutions Ltd. работи в пълно сътрудничество с представителството на Layher в Обединеното Кралство, позволявайки сглобяването на 80 квадратни метра скеле Layher на ден и изпълнявайки всички изисквания за безопасност на работната площадка. Монтажниците преминаха през специализирано обучение за работа с алуминиевите греди FlexBeam, за постигане на максимална ефективност при използването им в проекта. По-малкият брой необходими скеле компоненти, ефективното им складиране и транспортиране допринесоха за намаляване на общите разходи за проекта.

Алуминиеви греди FlexBeam – Ползите за Вас:

 • Намаляване времето и усилията за монтаж, поради по-високия капацитет на товароносимост и по-лесното и ефективно укрепване на конструкцията скеле;
 • По-бърз монтаж, благодарение на U-образната горна страна на профила, за директно поставяне на системните пътеки и лесна за поставяне осигуровка срещу непреднамерено изместване на пътеките;
 • Системно интегрирано решение;
 • Техническа документация с пълна информация за структурния анализ;
 • Малки и компактни компоненти;
 • Възможност за широк спектър от приложения, благодарение на стандартните елементи за надграждане на конструкцията.
алуминиеви греди flexbeam

Интересувате се от нашите продукти?

Свържете се с нас:

Тел. 08846426660886180195

E-Mail: office@layher.bg

Абониране за информация относно нови продукти

Последни публикации
© Copyright 2020